Kamu işçilerinin yemek ücreti mağduriyeti!

Kamu işçilerinin yemek ücreti mağduriyeti!
Yayınlama: 05.01.2025
Düzenleme: 05.01.2025 16:59
A+
A-

Bazı kamu kurumlarında bilindiği üzere yemek çıkarken, bazen de kurumlarda personele yemek ücreti verilmekte. Burada olması gereken ve işçinin talebi ise kurumlarda yemek çıksa da personel yemek parasını almak istiyor. Konuyu daha iyi anlatabilmek için biraz ayrıntı vermek gerekiyor:

Bu yüzden öncelikle bir kurumda işçi maaşını yemek ücreti dahil ve hariç olmak üzere iki bordro görüyorsunuz.

İki işçinin bordrosundaki 4.000 ₺ tutarlık farkın sebebi yemek ücreti

Bir örnek üzerinden durumu ele alalım: ASHB’ye bağlı 17 No’lu işkolunda çalışan bir temizlik personeli, 22 gün fiili çalıştığında, kurumda yemek çıkıyorsa yemek ücreti alamamaktadır. Buna karşın, aynı kişi yemek hizmeti sunulmayan bir ortamda çalışsaydı, maaşına net 4.500 TL daha fazla yansıyacaktı.

Bu büyük gelir kaybının ötesinde, asıl mağduriyet farklı işkollarındaki çalışanlar arasında yaşanan eşitsizlikten kaynaklanmaktadır. Aynı bakanlık (Aile Bakanlığı) çatısı altında 10 No’lu işkoluna bağlı çalışanlar, toplu iş sözleşmesindeki (TİS) özel bir madde sayesinde, “yemek talep etmiyorum” beyanıyla yemek ücretini alma hakkına sahiptir. Bu şekilde aylık yemek ücretini alıp; yemek çıkan yan bir kuruluştan ise sadece yemek ihale bedelini ödeyerekte yiyebiliyor. Üstelik yemek çıkan kuruluştaki personelden neredeyse yarı fiyatına daha ucuza da yemek yiyebilir. Bunun ile ilgili aynı bakanlıktaki iki farklı iş kolunun ilgili tis maddesini aşağıda görebilirsiniz:

  1. Resim ASHB 10 Nolu İş Kolu (Öz-Büro), 2. resim ASHB 17 Nolu İş Kolu (Öz-Sağlık İş)

10 ve 17 No’lu işkolları arasındaki yevmiye ve sosyal hak farkı zaten yaklaşık aylık 10.000 TL iken Toplu İş Sözleşmesindeki yemek maddesindeki fark sebebiyle, aynı işyerindeki işçiler arasında toplamda 15.000 TL’ ye varan farklar ortaya çıkmaktadır.

Yemek Ücreti için Talepler

Kamu işçilerinin yaşadığı bu adaletsizlikler, çalışma barışı ve motivasyonu olumsuz etkilemektedir. İşçiler, bu konuda çözüm beklemekte ve makul taleplerini şöyle sıralamaktadır:

  1. Yemek Ücreti Seçme Hakkı: Tüm kamu işçilerine, 10 No’lu işkolunda olduğu gibi, yemek hizmeti yerine yemek ücreti alabilme seçeneği tüm kamu işçilerine tanınması isteniyor.
  2. Yemek Ücretlerinde uygulamadaki farklılıklar: Bu konuda ise uygulama şu şekilde: Kurum da yemek çıkıyor ise ve yatılı kuruluş ise memurdan herhangi bir ücret alınmıyor. Kurum bütçesinden ihale yapılıyor, işçinin ise yemek ücreti toplu sözleşmesinde özel bir madde yok ise aylık yaklaşık 4500 ₺ kesinti oluyor. Fakat yatılı kuruluşta çalışmayan memur ise yemek ihale ücretinin yarısını ödüyor. Yemek çıkan kuruluşun işçisi değil ise yemek için kayıt yaptırıp sadece yemek ücretinin kendisini ödeyerek yiyor ve kendi toplu sözleşmesinde yemek ücretini talep edebileceğine dair madde var ise hem yemek ücretini aylık (yaklaşık 4500 ₺)olarak alırken, yemeği de 17 iş kolundaki işçi gibi değil ihale bedelini ödeyerek yiyor.

Daha somut anlatmak gerekir ise; kuruluşta çıkan yemeğin ihale bedeli günlük 100₺ ise bir memur 50 ₺; 10 nolu iş kolu işçisi ise 100 ₺; 17 iş kolu işçisi ise 200 ₺ ödeme yapıyor.

Memurlar ve diğer işkolunda olan işçiler için aynı yemek hizmetinden yararlanma durumunda eşit yemek ücreti kesintisi yapılmalıdır. Şu anda memurlardan günlük 40-60 TL arasında sembolik kesintiler yapılırken, işçilerden 200-250 TL gibi çok daha yüksek tutar kesilmiş oluyor.

Bu tüm bakanlıklarda, işçilerin tamamı için, yemek ihale bedeli ne ise o ödenmelidir. İşçilerden yemek için kesilen ücretlerle, gerçek maliyet (bir yemek ihale bedeli) arasındaki farkın iade edilmesi sağlanmalı ve bu ödemenin önünü açacak olan düzenlemelerin acilen yapılması talep edilmektedir.

Konfederason ve sendikalar bunu imza altına almalı

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi (TİS) ve Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmeleri sürerken, sendikaların bu talepleri gündeme alması büyük önem taşımaktadır. kamuiscileri.org olarak, bu mağduriyetlerin giderilmesi için işçilerin sesini bu konuda da duyurmak istedik. 2025 yılı TİS ve KÇP süreçlerinde, sendikaların işçilerin haklı beklentilerine yanıt verecek adımlar atmasını görmek istiyoruz.

Eşit ve adil bir çalışma düzeni, ancak bu tür sorunların çözümüyle mümkün olacaktır. İşçilerimiz, hak ettikleri değeri ve adil ücretlendirmeyi beklemektedir.

kamuiscileri.org

info@kamuiscileri.org


ailesosyal.com sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Bildirimleri Etkinleştir Evet Hayır