Toplu iş sözleşmelerinden (TİS) yararlanma konusu, işçilerin sendikal haklarını nasıl kullanabileceklerine dair önemli bir hususu ortaya koyuyor. İşçilerin TİS’ten yararlanabilmesinin iki temel yolu bulunuyor: ya taraf işçi sendikasına üye olmak ya da dayanışma aidatı ödemek.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 39’uncu maddesine göre, toplu iş sözleşmesinden yararlanmanın en temel ve doğrudan yolu sendika üyeliğidir. Sendikaya üye olan işçiler, toplu iş sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, bu sözleşmenin getirdiği haklardan yararlanmaya başlarlar. Örneğin, bir sendika ile işveren arasında toplu iş sözleşmesi imzalandığında, imza tarihi itibarıyla sendikaya üye olan işçiler, bu sözleşmeden yararlanabilirler.
Toplu iş sözleşmesinin imzalanma tarihinden sonra sendikaya üye olan işçiler ise, sendikaya üyeliklerinin işverene bildirildiği tarihten itibaren bu haklardan faydalanabilirler. Bu durum, sendikaya sonradan katılan işçilerin, önceki dönemde sağlanan haklardan yararlanamamalarına neden olur, ancak üyelik bildirildiği andan itibaren TİS’ten faydalanmaya başlarlar.
Eğer bir işçi, taraf sendikaya üye olmak istemiyorsa, bu durumda dayanışma aidatı ödeyerek TİS’ten yararlanabilir. Bu, sendikaya üye olmadan sözleşmeden faydalanmanın bir yoludur, ancak bu durumda işçi, sendikanın sağladığı bazı ek haklardan (örneğin sendikal güvence) yararlanamaz. Ama Toplu İş Sözleşmesindeki her maddeden istisnasız faydalanabilirsiniz.
Dayanışma aidatı ile faydalanmada dikkat edilecek hususlar:
1- Dilekçe verilen tarih itibariyle haklardan faydalanılınır,
2- Aidat kesintisi yapılır,
3- Aidat, yetkili sendikaya ödenir, üye olduğunuz sendikaya sadece üye olarak kalmış olursunuz.
4- Yapılan Toplu İş Sözleşmesi’nden her türlü faydalanır hiçbir maddi hak kaybınız olmaz.
Aile Bakanlığı İçin 10 ve 17 İşkolları için dilekçe metinleri:
Kaynak: 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Szleşmesi Kanunu
Subscribe to get the latest posts sent to your email.