Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi kapsamında, bazı idarelerin işçiyi fazla mesai yaptırıp; fazla çalışma ücreti ödenmeyeceği ve buna ek olarak resmi tatil çalışmalarının izne çevrileceği; resmi tatil çalışmaları karşılığında UGBT ücreti ödenmeyeceği işçilere bildirilmişti.
Yaklaşık bir aydır dile getirdiğimiz bu husus son yayınlanan bu yazı ile düzeltilmiş oldu. Resmi tatil çalışmalarının izne döndürülemeyeceği, karşılığında ücret ödenmesi gerektiğine dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı bir yazı yayınladı.
**T.C.**
**AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI**
**Strateji Geliştirme Başkanlığı**
Sayı: E-36339706-000-12442125
Konu: Ulusal Bayram, Genel Tatil ve Hafta Tatili Hk.
Tarih: 08.08.2024
**DAĞITIM YERLERİNE**
Başkanlığımıza gelen yazılı ve şifahi görüş taleplerinden 4/D statüsünde sürekli işçi olarak görev yapmakta olan personelin ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde yaptığı çalışmaların fazla çalışma kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği, tasarruf tedbirleri kapsamında ilgililerin bu günlerde yapmış olduğu çalışmalara Toplu Sözleşme gereğince 3 (üç) günlük ücret ödenip ödenemeyeceği hususlarında tereddüt oluştuğu anlaşıldığından uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gereği görülmüştür.
Bilindiği üzere; 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Çalışma Süresi” başlıklı 63 üncü maddesinde; “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.” hükmü, “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 41 inci maddesinde “Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği ve üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükümlerine göre denkleştirme esası uygulanan işyerlerinde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşmadığı sürece, işyerinde fazla çalışma sayılmaz. Ancak bu süre toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.” hükmü, “Genel tatil ücreti” başlıklı 44 üncü maddesinde “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır.” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan: Cumhurbaşkanlığınca yayımlanan “Tasarruf Tedbirleri” konulu 2024/7 sayılı Genelge’nin “Personel Giderleri” başlığında “Kamu personeli zorunlu haller dışında fazla çalışma ücreti ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma giderlerini asgari seviyede tutmak amacıyla 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı Kanun’da yer alan serbest zaman ve denkleştirme süresi hükümlerini öncelikle uygulayacaktır.” ifadesine yer verilmiştir.
Bununla birlikte; Başkanlığımıza bağlı 10 No.lu “ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar” iş kolunda kayıtlı kuruluşlarda uygulanmakta olan 01/01/2023-31/12/2024 yürürlük süreli Toplu İş Sözleşmesi’nin “Ulusal Bayram, Genel Tatil ve Hafta Tatili Günlerinde Çalışması ve Ücreti” başlıklı 19 uncu maddesi ile Bakanlığımıza bağlı 17 No.lu “sağlık ve sosyal hizmetler” iş kolunda kayıtlı işyerlerinde uygulanmakta olan 01/01/2023-31/12/2024 yürürlük süreli Toplu İş Sözleşmesi’nin 20 inci maddesinde, “Ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde çalışan işçilere o gün için toplam 3 (üç) günlük ücret (çalışmadan hak ettikleri bir günlük ücret dâhil) ödenir.” düzenlemesi yer almıştır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre;
1) Fazla çalışma; haftalık kırk beş saati aşan çalışmalardır. Mezkûr Genelge uyarınca fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma giderlerini asgari seviyede tutmak amacıyla 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan serbest zaman ve denkleştirme süresi hükümlerinin öncelikle uygulanması gerekmekte olup, çalışma sürelerinin haftalık kırk beş saati aşmayacak şekilde düzenlenebileceği,
2) Sürekli işçilerin ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde yaptıkları çalışmaların fazla çalışma kapsamında girmediği, ilgili Toplu Sözleşme gereğince söz konusu personele bu günlerde yapılan çalışmalar için toplam 3 (üç) günlük ücret ödenmesi gerektiği,
Değerlendirilmektedir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Selçuk ÖNCÜL
Bakan a.
Strateji Geliştirme Başkanı V.
Yazının orijinal halini aşağıdaki şekildedir:
Subscribe to get the latest posts sent to your email.